Υλικό Φυσιοθεραπείας

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

«ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ»


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Tο τμήμα φυσιοθεραπείας του σχολείου μας σας παραθέτει κάποιες απλές οδηγίες και εικόνες για θέσεις και δραστηριότητες για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, οι οποίες θα τα βοηθήσουν να μπορέσουν να χαλαρώνουν και να ενεργοποιούνται συγχρόνως κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στο σπίτι, πάντα με βοήθεια και επίβλεψη.

1. Θα ήταν καλό τα παιδιά να αλλάζουν θέσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, από καθιστή σε ξαπλωτή και αν είναι εφικτό σε όρθια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαλάκι γυμναστικής, τρίγωνο ή μαξιλάρια για να ξαπλώσει μπρούμυτα, πλάγια ή ύπτια.

2. Όσα παιδιά κάθονται σε τροχοκάθισμα προτείνεται να διορθώνεται συνεχώς η θέση τους και να ελέγχονται οι ζώνες τους, να είναι σφιχτά δεμένες γιατί χαλαρώνουν με τις κινήσεις των παιδιών. Δεν συνιστάται η συνεχής καθιστή θέση στο τροχοκάθισμα.

3. Όσα παιδιά μπορούν να ορθοστατήσουν είτε με νάρθηκες στα γόνατα είτε χωρίς θα ήταν καλό να γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Προτείνεται να γίνεται μπροστά από μεγάλα έπιπλα όπως τραπέζι για την ασφάλεια τους και για να έχουν την επιλογή να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορούν με τα χέρια, αυτό κάνει πιο ευχάριστη την ορθοστάτηση του παιδιού. Εάν υπάρχει βοήθημα βάδισης ή ορθοστάτης θα ήταν καλό να χρησιμοποιούνται.

4. Όσα παιδιά έχουν νάρθηκες (γόνατα, ποδοκνημικές κλπ) θα πρέπει να τους φορούν.

5. Όσα παιδιά έχουν την ικανότητα κίνησης και βάδισης θα ήταν καλό να ενθαρρύνονται να κινούνται και να βαδίζουν

 - Θέσεις για παιχνίδι για παιδιά με κινητικές δυσκολίες (PDF)