Ασκήσεις Ισορροπίας


Προσοχή
 όλες οι ασκήσεις που εισηγούμαστε χρειάζονται συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση των γονιών καθώς επίσης οι γονείς να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογέςπου συστήνονται  και ανταποκρίνονται στις  δυνατότητες  του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Προτεραιότητα  για όλους μας   η ασφάλεια και υγεία  κάθε  παιδιού για να μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες που προτείνουμε. Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  • Ισορροπία σε ευθεία γραμμή

Χαράζουμε στο έδαφος ευθεία γραμμή από  σχοινί ή από χρωματιστά χαρτόνια  και τα παιδιά περπατούν στη διαδρομή. 


20200322_183326.jpg


Προσαρμογή για τροχοκάθισμα: Ο γονιός μπορεί να βρίσκεται είτε μέτωπο πίσω από το παιδί και να σπρώχνει το καρότσι προς τη διαδρομή , είτε να βρίσκεται μέτωπο μπροστά του και να τον κατευθύνει με 2 τρόπους. α. Έλκοντας (τραβώντας) το καρότσι προς τη κατεύθυνση, β. κρατώντας μία ράβδο ή στεφάνι ταυτόχρονα με  το παιδί όπου ο γονιός  θα το έλκει από τη ράβδο για να προχωρήσει το παιδί στην ευθεία.

  • Ισορροπία στα κλαδιά του δέντρου

Χαράζουμε στο έδαφος ένα δέντρο από τέλλα ή σχοινί. Το παιδί περπατά ισορροπώντας στις γραμμές του δέντρου.

  • Μάζεμα φρούτων:       Για αύξηση βαθμού δυσκολίας μπορούμε να βάλουμε αντικείμενα στην άκρη των κλαδιών και το παιδί να περπατά στα κλαδιά και όταν φτάνει στην άκρη των κλαδιών να παίρνει τα αντικείμενα και  επιστρέφοντας προς τον κορμό  να τα τοποθετεί σε καλάθι. (π.χ video 1 που ακολουθεί). Προσοχή στα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε για να πάρουν τα παιδιά να μην είναι επικίνδυνα για το παιδί, προτιμήστε φασουλοσάκουλα, ή πετσέτες της κουζίνας ή  μπάλες τένις ή άλλο ασφαλή υλικό.

         Βίντεο με Ισορροπία στο έδαφος

Προσαρμογή για τροχοκάθισμα:
 Ο γονιός μπορεί να κατευθύνει το παιδί στα κλαδιά του δέντρου με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε στη προηγούμενη άσκηση. Μια επιπλέον προσαρμογή στο Μάζεμα «φρούτων» είναι τα αντικείμενα στην άκρη των κλαδιών να βρίσκονται σε ψηλό επίπεδο π.χ. σε τραπεζάκι που να μπορεί το παιδί να τα πιάσει. Επίσης στη ρίψη το καλάθι να το ανεβάζουμε στη θέση που το παιδί θα πετυχαίνει να το τοποθετεί το αντικείμενο.

  • Ισορροπία για φασουλοσάκουλο

Τοποθετήστε μαζί με το παιδί σας το σακουλάκι με το ρύζι στο τριχωτό του κεφαλιού. α. Αρχικά ισορροπήστε στατικά και μετρήστε μέχρι το 5 προσπαθώντας να μην σας πέσει το σακουλάκι. β. Βάδιση σε ευθεία γραμμή ή στο δέντρο με φασουλοσάκουλο στο κεφάλι. Το παιδί περπατά στη  γραμμή προσπαθώντας να μην του πέσει το σακουλάκι.



20200322_171255.jpg



Προσαρμογή με τροχοκάθισμα:  Ο γονιός Βοηθά και καθοδηγεί το παιδί να ισορροπήσει το σακουλάκι στο κεφάλι και ακολούθως μετακινεί  το τροχοκάθισμα στην ευθεία.

  • Σταθεραποίηση με Εφημερίδα ή Υφασμα

α. Οι γονείς με το παιδί κρατάνε μια εφημερίδα  ή μια πετσέτα της κουζίνας ή άλλο ύφασμα από τις 4ις γωνίες και προσπαθούν να ισορροπήσουν αρχικά την        
     εφημερίδα(ή ύφασμα) σε οριζόντιο επίπεδο. 
β. Κυματίζουν την εφημερίδα (ύφασμα) πάνω -κάτω. 
γ. Τοποθετούν αντικείμενα στο κέντρο της εφημερίδας(ή του υφάσματος) π.χ. μία μπάλα ή ένα αρκουδάκι και το ισορροπούν. 
δ. Μεταφέρουν το αντικείμενο  με συνεργασία και το τοποθετούν στο καλάθι. 


     Υλικό για Ασκήσεις στο Σπίτι

 
    Βίντεο με Παιχνίδι Ισορροπίας


20200322_184045.jpg




Προσαρμογή με τροχοκάθισμα:  
α. Ο γονιός βοηθά και καθοδηγεί το παιδί να ισορροπήσει στα χέρια του το ύφασμα. 
β. Κυματίζουν μαζί παιδί και γονιός το ύφασμα πάνω – κάτω. 
γ. Ισορροπούν αντικείμενο στο ύφασμα. Αν δυσκολεύονται να ισορροπήσουν αντικείμενο μένουν στο προηγούμενο στάδιο που κυματίζουν το ύφασμα.



     Βίντεο με τις ασκήσεις