Φυσιοθεραπεία

 

Φυσιοθεραπεία είναι  η επιστήμη, η οποία παρέχεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές και στοχεύει στην ανάπτυξη,  βελτίωση και διατήρηση της μέγιστης λειτουργικής ικανότητας και απόδοσης  των μαθητών του σχολείου με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας  ζωής και της συμμετοχής τους τόσο στο σχολείο  στο  σπίτι όσο και στην  κοινότητα.

Η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να γίνει στις ειδικά εξοπλισμένες και διαμορφωμένες αίθουσες φυσιοθεραπείας του σχολείου, στην τάξη στους διαδρόμους στα σκαλιά στην τραπεζαρία στην αυλή του σχολείου και εκτός του σχολικού πλαισίου με την μορφή κινητικών δραστηριοτήτων. Με την έναρξη της φοίτησης του μαθητή στο σχολείο γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση του λειτουργικού του επιπέδου  και των αναγκών του καθορίζονται στόχοι και κάθε στόχος αφορά ένα λειτουργικό επίτευγμα του παιδιού. Ο φυσιοθεραπευτής θέτει λειτουργικούς  στόχους για το κάθε παιδί σε συνεργασία πάντα με το υπόλοιπο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Καθορίζεται το ατομικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από ατομικές παρεμβάσεις και συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα.

 Απώτερος στόχος της φυσιοθεραπείας είναι να προσφέρει πρόγραμμα στο παιδί  στο οποίο θα απολαμβάνει με ευχαρίστηση ώστε να μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Κατά διαστήματα οι στόχοι αυτοί επαναξιολογούνται και αναθεωρούνται. Ο φυσιοθεραπευτής συμβουλεύει και βοηθά το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό του σχολείου ώστε οι μαθητές να κάθονται σωστά και να τοποθετούνται σε ειδικές θέσεις η στον ορθοστάτη και σωστούς τρόπους  μεταφοράς  βάδισης  και μετακίνησης.

Η φυσιοθεραπεία στοχεύει στην ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας, ενθαρρύνει και βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να κινείται και να λειτουργεί με όσο το  δυνατό  πιο ανεξάρτητο τρόπο. Εκεί που υπάρχουν δυσκολίες προτείνει τεχνικά μέσα ειδικά τροχοκαθίσματα ειδικά καθίσματα τάξης ειδικές περπατούσες ειδικά βοηθήματα τουαλέτας και μπάνιου για το σπίτι και το σχολείο. Γίνεται εκπαίδευση βάδισης με ή χωρίς ειδικά βοηθήματα βάδισης, εκπαίδευση ανεξάρτητης μετακίνησης με ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα ή άλλο βοήθημα βάδισης. Επίσης βελτιώνει την μυϊκή δύναμη και αντοχή, το εύρος κίνησης, την ισορροπία και τον συντονισμό, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, ανακουφίζει και διαχειρίζεται τον πόνο.

Στο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας εντάσσεται και το θεραπευτικό πρόγραμμα υδροθεραπείας το οποίο διεξάγεται σε πισίνα εκτός του σχολείου μας μια φορά την εβδομάδα. Υδροθεραπεία είναι η εφαρμογή μεθόδων κινησιοθεραπείας στο νερό σε ατομικό επίπεδο φυσιοθεραπευτής – συμμετέχων. Το νερό είναι περιβάλλον φιλόξενο, το οποίο με τη κατάλληλη θερμοκρασία 28 με 32 βαθμούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό και την βοήθεια της άνωσης του νερού η οποία σταδιακά αποφορτίζει την βαρυτική φόρτιση από τις αρθρώσεις στοχεύει στην μείωση του πόνου στην επανεκπαίδευση  της αναπνοής στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου στην ευθυγράμμιση κορμού κεφαλής στην βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων της αδρής  και λεπτής κινητικότητας της ισορροπίας της ιδιοδεκτικότητας της στάσης και των παραμέτρων της βάδισης και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης . Απώτερος στόχος είναι η ασφάλεια η τόνωση της αυτοπεποίθησης η ευεξία και η συμμετοχή του παιδιού.