Θεραπευτική Ιππασία

 

 Το άλογο χρησιμοποιείται ως φυσικό - δυναμικό θεραπευτικό μέσο.

 Η θερμότητα του σε συνδυασμό με τη ρυθμική του κίνηση, βοηθούν στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, στην αύξηση συμμετρίας, στην αύξηση του εύρους κίνησης,  στην κινητοποίηση της λεκάνης, στη βελτίωση του ελέγχου κεφαλής και κορμού, στην αύξηση της προσοχής, οπτικοκινητικής ικανότητας προσανατολισμού, στη βελτίωση της αντίληψης του σώματος, της εγρήγορσης καθώς και στην ανάπτυξη προστατευτικών – ισορροπιστικών αντιδράσεων.

Επίσης η ικανότητα του αλόγου για επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο, δημιουργεί αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με αναπηρία. Τονώνεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός.

 Θεωρείται μοναδική εμπειρία για τα άτομα με αναπηρία και σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες ενδείκνυται σε περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση και αναπτυξιακές διαταραχές. Ευκαιρία για  συμμετοχή έχουν  όλα τα παιδιά του σχολείου.

 Στα πλαίσια του προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας, οι μαθητές των τάξεων μας μεταβαίνουν εκ περιτροπής ανά 15’ήμερο στο  George’s Ranch για μάθημα. Υπεύθυνες του προγράμματος είναι η Ειδική Γυμνάστρια του σχολείου μας κα Δώρα Μούσκου και η Φυσιοθεραπεύτρια κα Δέσποινα Τούλουπου. Η αξιολόγηση κάθε μαθητή καθώς και το εξατομικευμένο πρόγραμμα που έχει ο έκαστος  μαθητής καταρτίζεται από την  υπεύθυνη εκπαιδεύτρια του κέντρου σε συνεργασία με  την ειδική φυσιοθεραπεύτρια και την ειδική γυμνάστρια του σχολείου μας. 

Επίσης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν και στο πρόγραμμα αισθητηριακή αγωγής το οποίο είναι κάτω από την εποπτεία των Εργοθεραπευτριών του Σχολείου μας  κα Χαρά Τουμπή, κα Μαρία Βασιλείου, κα Παναγιώτα Χαραλάμπους,  που στόχο έχουν τα παιδιά να αποκτήσουν αισθητηριακά ερεθίσματα όπως φροντίδα του αλόγου, χτένισμα, τάισμα, χάϊδεμα  κλπ . 

 Για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται ιατρική βεβαίωση και συγκατάθεση των γονιών.  
 1.jpg          3.JPG

 5.jpg          6.jpg

 2.JPG          8.jpg

 7.jpg