Υλικό Μουσικοθεραπείας
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
«ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ»
Αγαπητοί γονείς / κηδεμόνες, Στη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας ώστε να συνεχίσει όσο πιο ομαλά γίνεται η εκπαίδευση εξ αποστάσεως στα πλαίσια της πανδημίας, το τμήμα της Μουσικοθεραπείας του σχολείου μας, ξεκίνησε να ετοιμάζει υλικό για να μπορείτε να αξιοποιήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι οι δραστηριότητες τις οποίες θα αναρτήσουμε έχουν σκοπό την ποιοτική και ευχάριστη αξιοποίηση του χρόνου σας με τα παιδιά και όχι σαν μια μουσικοθεραπευτική παρέμβαση.
1. Χαρωπά τα δυο μου Χέρια τα Χτυπώ
Διασκευασμένη ηχογράφηση απο τους Μουσικοθεραπευτές μας για τα παιδιά του σχολείου μας.
2. Chrome Music Lab
Διαδραστική πλατφόρμα δημιουργίας μουσικής.
3. Αχ Κουνελάκι
Διασκευασμένη ηχογράφηση απο τους Μουσικοθεραπευτές μας για τα παιδιά του σχολείου μας.
4. Ging Gang Gooli
Στο σχολείο κρατάμε ρυθμό στο τραγούδι με Κλάβες. Στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με δύο μεγάλα κουτάλια.
5. Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα (Shakers)
Παραμύθια
Τα Ευτράπελα του Χότζα αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό ''λογοτέχνημα'' με λαικές ''θυμοσοφίες''. Η UNESCO τίμεση τις ιστορίες αυτές καθιερώνοντας το 1996 ως διεθνή χρονιά του Χότζα. Τις ιστορίες αυτές αφηγείται ο Πρόδρομος Στυλιανού.
1. Η Συμβουλή του Χότζα
2. Η Αξιοπιστία του Χότζα
3. Το Πλούσιο Δείπνο
4. Ο Φούρνος του Χότζα
5. O Χότζας στο Δικαστήριο
Οι Μύθοι του Αισώπου είναι μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός κι αλληγορικός. Οι Μύθοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Τις ιστορίες αυτές αφηγείται ο Ιωσήφ Καρταπάνης
1. Το Ποντίκι και το Λιοντάρι
2. Το Λαίμαργο Ποντίκι
Χάνσελ και Γκρέτελ είναι ένα δημοφιλές παραμύθι γερμανικής προέλευσης, που δημοσιεύτηκε αρχικά από τους Αδελφούς Γκριμ το 1812. Το παραμύθι έχει αναπαρασταθεί σε διάφορα μέσα, με πιο γνωστή την όπερα Hänsel und Gretel (1893). Στο σύστημα κατάταξης παραμυθιών Άαρνε-Τόμσον, το "Χάνσελ και Γκρέτελ" κατατάχθηκε στη Θέση 327. Το μονοπάτι από ψίχουλα (breadcrumbs) του Χάνσελ και της Γκρέτελ ενέπνευσε το εργαλείο πλοήγησης "breadcrumbs" που επιτρέπει στους χρήστες να διατηρήσουν τα ίχνη της τοποθεσίας τους μέσα από προγράμματα και ντοκουμέντα.
Το Παραμύθι του Χανσελ και της Γκρέτελ
Η Κοκκινοσκουφίτσα των Αδελφών Γκριμ. Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά παραμύθια στον κόσμο και απαντά σε πολλές παραλλαγές. Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας μπορεί να αναχθεί στην ιστορική προφορική παράδοση των διάφορων ευρωπαϊκών περιοχών. Οι πιο δημοφιλείς είναι η γαλλική του Σαρλ Περώ (με τίτλο "Le Petit Chaperon Rouge) του 1697, και η γερμανική των Αδελφών Γκρίμ (Rotkäppchen) του 1857. Ξέρουμε ότι η ιστορία δημιουργήθηκε ήδη το 14ο αιώνα στη Γαλλία. Η Κοκκινοσκουφίτσα , στις παραλλαγές της, μπορεί να διαφοροποιείται σε σχέση με άλλα παραμύθια και παρόμοιους μύθους.
Το Παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας
Μια Γλυκιά Αγκαλίτσα του Πρόδρομου Στυλιανού. Μια γλυκιά αγκαλίτσα είναι ένα αφιέρωμα στην αγκαλιά. Μια αγκαλιά που αναζητά την ασφάλεια, την κατανόηση, την αποδοχή, τη σιγουριά, την αγάπη, τη φροντίδα, την προστασία και την ενότητα, το δέσιμο, το ανιδιοτελές δόσιμο... Όλοι όσοι θα ξεφυλλίσουν τις σελίδες του παραμυθιού αυτού, θα αισθανθούν πως η αγκαλιά είναι ένα γλυκό δώρο που μας έχει δοθεί σε αυτή τη ζωή... ένας "μικρός παράδεισος"! Εύχομαι η περιδιάβαση σας στον κόσμο των παραμυθιών να σας κάνει να νιώσετε ξανά παιδιά!
Μια Γλυκιά Αγκαλίτσα
Άλλοι Σύνδεσμοι
1. Ο Αγησίλαος του Δημήτρη Μπασλάμ.
Το έργο «Ο Αγησίλαγος» είναι μια «χαρούμενη πολύχρωμη γιορτή», ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπασλάμ (εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του και το μουσικό CD που αγάπησαν τα παιδιά) και το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Δεν είναι μόνο κουκλοθέατρο, δεν είναι μόνο μουσική ή θεατρική παράσταση. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί.
2. Ο Πέτρος και ο Λύκος του Sergei Prokofiev.
Ο "Πέτρος και ο Λύκος" γράφτηκε από τον Προκόφιεφ ως ένα μουσικό παραμύθι με αφηγητή. Πρεμιέρα στο Παιδικό Θέατρο της Μόσχας, το 1936. Η μουσική γράφτηκε από τον Προκόφιεφ για να συνοδεύει όχι το τραγούδι, αλλά την αφήγηση. Μάλιστα, το έργο αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μίμησης των χαρακτήρων του έργου από τα όργανα της ορχήστρας: το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, τα έγχορδα το μικρό Πέτρο. Το ηθικό δίδαγμα; «Δεν γίνεσαι ήρωας χωρίς να εκτεθείς σε κινδύνους».